Następny mecz:  Barcelona  -  Alaves     ·  Sobota, 18 sierpnia 22:15  ·  1. kolejka La Liga Eleven Sports 1   ·  Kolejne mecze   ·  Terminarz

Oficjalnie: Julen Lopetegui zwolniony ze stanowiska trenera reprezentacji Hiszpanii

13 czerwca 2018, 12:23

Julia Cicha

235 komentarzy

Prezes Królewskiej Hiszpańskiej Federacji Piłkarskiej Luis Rubiales wziął udział w konferencji prasowej, na której ogłosił zwolnienie Julena Lopeteguiego ze stanowiska trenera reprezentacji Hiszpanii.

−Jesteśmy wdzięczni Julenowi za wszystko, ponieważ nasza obecność na mundialu jest w dużej mierze jego zasługą, ale jesteśmy zmuszeni go zwolnić. Nie czuję się zdradzony, ale problemem jest sposób, w jaki poradzono sobie z sytuacją. Federacja nie otrzymała żadnej informacji o negocjacjach, dowiedzieliśmy się o wszystkim na pięć minut przed ogłoszeniem decyzji. Tak nie może być. Lopetegui jest profesjonalistą, ale trzeba trzymać się pewnych norm – powiedział Rubiales.

− Reprezentacja to drużyna wszystkich Hiszpanów, nie można robić takich rzeczy na 2-3 dni przed mundialem. Jesteśmy w bardzo, bardzo trudnej sytuacji, ale Federacja i zawodnicy zrobią wszystko, by zajść jak najdalej na mistrzostwach. Nie wiem jeszcze, kto zastąpi trenera, ale postaramy się wprowadzić jak najmniej zmian w sztabie. Wiem, że pojawi się krytyka niezależnie od tego, co zrobię. Gdybym postąpił inaczej, krytykowałyby mnie te same osoby, które krytykują mnie teraz. Jestem jednak przekonany, że wyjdziemy z tej sytuacji silniejsi – dodał prezes RFEF.

Przypomnijmy, że Julen Lopetegui miał przejąć Real Madryt po zakończeniu mundialu. Obecna sytuacja reprezentacji Hiszpanii wydaje się niezwykle trudna, a już niedługo pierwsze starcie mistrzostw z Portugalią.

Komentarze (235)

Gorące tematy