Oficjalnie: Julen Lopetegui zwolniony ze stanowiska trenera reprezentacji Hiszpanii

Julia Cicha

13 czerwca 2018, 12:23

235 komentarzy

Prezes Królewskiej Hiszpańskiej Federacji Piłkarskiej Luis Rubiales wziął udział w konferencji prasowej, na której ogłosił zwolnienie Julena Lopeteguiego ze stanowiska trenera reprezentacji Hiszpanii.

−Jesteśmy wdzięczni Julenowi za wszystko, ponieważ nasza obecność na mundialu jest w dużej mierze jego zasługą, ale jesteśmy zmuszeni go zwolnić. Nie czuję się zdradzony, ale problemem jest sposób, w jaki poradzono sobie z sytuacją. Federacja nie otrzymała żadnej informacji o negocjacjach, dowiedzieliśmy się o wszystkim na pięć minut przed ogłoszeniem decyzji. Tak nie może być. Lopetegui jest profesjonalistą, ale trzeba trzymać się pewnych norm – powiedział Rubiales.

− Reprezentacja to drużyna wszystkich Hiszpanów, nie można robić takich rzeczy na 2-3 dni przed mundialem. Jesteśmy w bardzo, bardzo trudnej sytuacji, ale Federacja i zawodnicy zrobią wszystko, by zajść jak najdalej na mistrzostwach. Nie wiem jeszcze, kto zastąpi trenera, ale postaramy się wprowadzić jak najmniej zmian w sztabie. Wiem, że pojawi się krytyka niezależnie od tego, co zrobię. Gdybym postąpił inaczej, krytykowałyby mnie te same osoby, które krytykują mnie teraz. Jestem jednak przekonany, że wyjdziemy z tej sytuacji silniejsi – dodał prezes RFEF.

Przypomnijmy, że Julen Lopetegui miał przejąć Real Madryt po zakończeniu mundialu. Obecna sytuacja reprezentacji Hiszpanii wydaje się niezwykle trudna, a już niedługo pierwsze starcie mistrzostw z Portugalią.

Poleć artykuł

Aby dodawać komentarze, musisz być zalogowany.

O jakim frajerstwie niektórzy tutaj piszą ? Czemu ten trener nie podpisał kontraktu dopiero po mundialu ? Bał się, że jak nie pójdzie na mundialu to Sreal go nie weźmie ? Pierwszy mecz Hiszpanie grają z Portugalią. A jak wiadomo gra tam Ciotencja. Nie daj Boże któryś z zawodników Hiszpanii, nawet nieświadomie spowodowałby kontuzję u Ronaldo. Bardzo możliwe, że taki kadrowicz resztę meczów oglądałby co najwyżej z ławki rezerwowych. Po drugie, będąc przyszłym trenerem Realu raczej faworyzowałby swoich przyszłych pupili, niż np. zawodników z odwiecznego rywala.

Jaja se chyba Robicie oskarżając Rubialesa o podjęcie jedynej słusznej decyzji, a wysyp madritistow osiągnął zenitu. Chłop 3tygodnie temu przedłużył kontrakt o kolejne 2 lata, a już się z Florkiem dogadał. Perez ogłaszając oficjalnie porozumienie może i zaoszczędzi te 2 miliony ale Real będzie pietnowany w całej Hiszpanii. Poza tym uważam że ogłoszenie tej decyzji i jego konsekwencje automatycznie doprowadza do poważnych napięć na linii trener zarząd, bo o gorszy start byłoby ciężko.

Dodam jeszcze że te 2 mln dla federacji napewno nie przypadną, tylko nie floro a sam hujen będzie je musiał zapłacić, o ile nie wiele więcej, bo tu dojdą kary za negocjacje poza plecami federacji

Wrzesień 2018.
W Madrycie -7, Lopetegui out...

Popełnił błąd (zresztą nie tylko on), który może mieć niebanalne znaczenie dla jego dalszej kariery trenerskiej.
Życzę mu jak najlepiej, nic mi nie zawinił. Oczywiście biorę pod uwagę, że może odnieść sukces w Madrycie, jednak w obliczu tego, co się dzieje teraz w Realu mogę tylko rzec: powodzenia Julen!

Jak to swego czasu wyśpiewywał Andrzejek Krzywy:

"Wszystko ma swą cenę, nawet wtedy, gdy chcesz inaczej"

Wszystko. Włącznie z klasą, kulturą osobistą, poszanowaniem względem innych, ideałami. Wartość jest jedna i jedyna - pieniądz. Który w dużych ilościach bynajmniej nie śmierdzi.

Frajer roku.

Pewnie Ramos teraz będzie rządził w szatni jeszcze niż przedtem, zobaczymy dokąd zajdą pod wodzą Ramosa....
Bo Hierro nie da rady tak szybko przekonać do siebie piłkarzy więc tym prawdziwym trenerem będzie Ramos zobaczycie jeszcze wspomnicie moje słowa tak będzie jeśli Hiszpanie coś ugrają to tylko pod wodzą Ramosa.
Jak myślicie kto będzie strzelał wolne i karne???? ja wiem że na 100%
Ramos będzie strzelał karne i wolne z lewej strony boiska to jest na milion procent pewne....
A według was kto będzie strzelał karne i wolne ?

W mojej opinii to nic nadzwyczajnego nie ma w tej sytuajcji, Real potrzebowal trenera, Julien sie zgodził i wszystko fajnie.
Jedyny błąd jaki został tutaj popełniony to to, że ta decyzja została ogłoszona teraz. Jak dla mnie ze względu na zbliżającą sie impreze to taka decyzja powinna zostać ogłoszona po zakończeniu MŚ przez Hiszpanie, wtedy konferencja i trener ogłasza że odchodzi a dzień później idzie informacja że zostaje nowym trenerem RM.
Coś komunikaacyjnie tutaj nie zagrało i tyle a że federacja stwierdziła że to niepoważne to mieli do tego pełne prawo i po sprawie, chyba że obie strony tj: Real i trener mysleli że dwa dni przed mundialem federacja do takiego kroku sie nie posunie ... a tutaj niespodzianka

Rubiales podarował Realowi miesiąc więcej na przygotowanie się oraz przy okazji 2 miliony euro, ponieważ do federacja zerwała kontrakt, więc Real nie musi płacić.

Śmieszna sytuacja. Nie ma co się dziwić Realowi, że teraz podali trenera, ponieważ kolejny miesiąc bez oficjalnego trenera byłby ciężki. Musza tez mimo wszystko dopinać transfery itd. Trwa okienko transferowe, więc nie ma co się dziwić.

Śmieszy tylko Rubiales. Van gaal 4 lata temu tez głośno mówił, że odchodzi do United i Holandia zdobyła medal.

Ehhh... Real ''sędzia'' Madryt... no, ale z drugiej strony Hiszpania to taki trochę samograj, więc da radę i bez trenera.

Niepotrzebnie ogłaszono fakt zatrudnienia Lopetegui w Realu M. Najbardziej ucierpi na tym reprezentacja.

Brawo dla związku za natychmiastową reakcję

Z tą zdecydowana zasługa jeśli chodzi o awans to ich poniosło. Pewnie nawet szkoleniowiec z okręgówki wprowadziłby Hiszpanie na mundial

Oj widzę Julen Lopetegui ma mentalność RM xDDD

Bardzo dobra decyzja. Jest to moim zdaniem brak szacunku odnośnie kadry narodowej Hiszpanii.

Trener będący ostoją kadry przedłuża kontrakt by parę dni później zacząć negocjować z inną drużyną i tuż przed MŚ ogłosić swoje odejście demotywując siłą rzeczy drużynę. Jest to sabotaż Realu, ale też brak profesjonalizmu trenera. Nie rozumiem polemiki.

Elegancko to Perez załatwił. Zamiast poczekać z kontraktem do końca mistrzostw narobili gnoju i postawili nowego trenera pod ścianą. Kolejny szkoleniowiec Hiszpanów jest uzależniony od taktyki i kadry poprzedniego. Oby dostało się śmietankowym po uszach.

Cudownie Real zniszczył szansę Hiszpanów na jakiekolwiek dobre miejsce

Enrique musisz!

Takim zachowaniem pasuje do realu

Wystarczy poczytać co Rubiales powiedział. Nie chodziło o fakt zatrudnienia lub ogłoszenia o tym fakcie, ale o sposób w jakim to zrobiono, bez szacunku dla federacji i jakiejkolwiek informacji, a braku szacunku się nie wybacza i dobrze.

Nie powinno się rozpraszać zawodników kadry przed mundialem takimi informacjami. Real powinien ogłosić tą wiadomość po mundialu a nie teraz. Do tego doszło jeszcze to że trener został zwolniony i na dzień przed mundialem Hiszpania zostaje bez trenera.

konto usunięte

W jednym przynajmniej Raiola-którego notabene nie trawię- miał rację ,bo powiedział kiedyś,cytuję-"Real to niebezpieczny klub,.."

Ciekawe czy hiszpańscy kibice będą na niego gwizdac podczas meczu Realu.

A co na to powie Tebas,szef la ligi i madridista...czyzby soe nagle okazalo ze nie jest Hiszpanem i nie skrytykuje Florka...

Ale cyrk. Jako reprezentacja od dawna są mi obojętni, tylko Iniesty mi będzie żal jeśli zaraz wrócą do domu.

Moim zdaniem, nic nam do tego, kogo Real zatrudnia na stanowisku trenera, aczkolwiek jeżeli podejmowali działania wobec zatrudnionej w kadrze osobie, powinni z tym poczekać do zakończenia MŚ. To jest niesamowicie nieprofesjonalne podejście, aczkolwiek widać każdy patrzy swego interesu. Na prawdę szkoda reprezentacji Hiszpanii, aczkolwiek trzeba wierzyć, że nie będzie to miało aż tak wielkiego wpływu na reprezentacje .. oby..

Je..ć Reaaaaaaaal mimo szacunku jako do przeciwnika, teraz jest niesamowita niechęć do nich za to co odstawili.

VeeeeeeeeeeeeB!

To teraz nowy trener, nowa taktyka, wszystko co było ustalone trzeba od nowa. Zobaczymy jak sobie Hiszpania poradzi w takiej sytuacji..

I bardzo dobrze. Nie będzie promowania swoich przyszłych piłkarzy.

A ja to mam w nosie co się tam dzieje.
Polskaaaa Biało - Czerwoniiii !!
Polska - Hiszpania 4:0 po hattricku Lewego i golu Hierro z przewrotki a na koniec MŚ, Lewy król strzelców, Złota Piłka i tłumaczenia CR, że Mundial to tylko parę meczów a on przez cały sezon miał najniższy poziom tłuszczu w organizmie.

Oficjalnie Hierro trenerem kadry Hiszpanii

Dziadowski klub, dziadowskie zasady, dziadowsko wygrane trofea, to i dziadowski trener. Jedno zdanie wystarczy do opisania zaistnialej sytuacji.

Jak nic znowu wina Pereza :D

No to widze ladnie. Albo to Hiszpanie zabije na mundialu albo mega wzmocni. W kazdym razie co by nie bylo, dla mnie Lopetegui jest skonczony. Jak mozna na kilka dni przed mundialem dogadac sie z jakims klubem? Przeciez jakby go nie zwolnili on by nic rozsadnego nie zrobil, bo Real naciskalby aby planowal transfery oraz przyszly sezon. Skrajnie nieodpowiedzialne zachowanie Pereza i Lopeteguiego.

Ale smród.. afera pierwsza klasa

Jak nie wiesz o co chodzi, to chodzi o Real.

konto usunięte

Bardziej winny to jest trener niż Real. Większość źródeł podawała, ze on miał pytanie od agenta czy załatwiają sprawę przed mundialem czy po. Klub go nie naciskał, nikt mu nie wciskał kontraktu przecież na sile, a on chciał załatwić wszystko przed mundialem. Musiał się zatem liczyć, ze zostanie to ogłoszone przez klub. No cóż, facet nie mogl wytrzymać miesiąca. Oby w Realu podobnie działał jak teraz xD

Ps. Cały ten problem nie dotyczy tego, ze przed samym mundialem trener ogłosił, ze po mistrzostwach nie będzie trenować drużyny, bo widzę ze są osoby które tak to interpretują. Nie byłoby w ogóle dyskusji, gdyby poinformował prezesa wcześniej, a nie 5 minut przed treningiem, w czasie którego wyciekła informacja do prasy. Prezes pewnie by go zatrzymał w roli selekcjonera, gdyby Julen nie negocjował za jego plecami. Bo zanim informacja trafiła do prasy to ponoć o wszystkim wiedział tylko Julen, jego agent i Perez.

Abstrahując, Real na samym początku urzędowania nowego szefa federacji ustawił sobie z nim stosunki. Dla nas to tym lepiej.

Ciekawe co bedzie jak w Realu bedzie mu tak samo szło jak Benitezowi. Wybitnym trenerem to on np w Porto to nie był.

Zdjęcie adekwatne do sytuacji.

Ja tam popieram decyzję Rubialesa, wy...ć na zbity pysk i jeszcze karę finansową dowalić, kontrakty po coś się podpisuje, i jakieś daty i warunki rozwiązania są tam zawarte. Piłkarze też nie koniecznie chcieliby "umierać" dla trenera , ktory ma już wy...ebane, tak że argument o osieroceniu drużyny jest mocno wątpliwy. Krytykujący decyzję Rubialesa niech się zastanowią jakby zareagowali gdyby dowiedzieli się ze np żona czy dziewczyna flirtuje z innym i umawia się, że was rzuci, ale nie teraz tylko po urodzinach.

Brawo Real, po "królewsku" to rozwiązali, czemu nie mogli się wstrzymać z ogłoszeniem decyzji po mundialu? Nie rozumiem tego, przecież wiadome było że taki bezsensowny ruch podzieli szatnię... Takim sposobem Lopetegui nie zapisze się w historii jako trener Hiszpanii i Real też straci fanów w rodzimej lidze, ekstra ruch Florek!!!

Rozumiem, że Lopetegui źle zrobił, ale Hiszpania strzela sobie w kolano i sobie szkodzi bardziej niż jemu. Takie zamieszanie robić tuż przed Mundialem...

Nie będę komentował decyzji Prezesa KHFPN, to ich sprawa lecz jak się wydaje wszystkiestrony tego "incydentu" postąpiły nieprofesjonalnie i niedyplomatycznie, w sposób bardzo krzywdzący piłkarzy, którzy podjęli się przygotowań do mistrzostw, studiowali taktyki, a teraz przychodzi ktoś kto ma z marszu, nieprzygotowany poprowadzić zespół narodowy, zlepek piłkarzy z różnych klubów.
Piłka nożna to nie samograj. Kilkakrotnie przekonała się o tym Barcelona za czasów Guardioli czy L. Enrique
Dyletanctwo trenera Lopetegui aż woła o pomstę do Nieba. An zachował się jakby nie interesowało go prowadzenie drużyny narodowej. Bo jak inaczej zrozumieć, że w okresie przygotowań do mistrzostw on negocjuje kontrakt z realem Madryt? zamiast w pełni angażować się w tym do czego został powołany.
A nawet gdy negocjował pracę w madryckim klubie to mógł już się powściągnąć z ogłaszaniem tego do końca mistrzostw.
Podobnie zachowali się Perez i inni włodarze Realu Madryt. Mam tylko nadzieję, że ich "podkopywanie kadry Hiszpanii" odbije się czkawką w trakcie sezonu i klub ten nie będzie traktowany jak dotychczas, jak 8 cud świata.
A sam prezes KHFPN również mógł inaczej starać się "rozwiązać" problem bez uciekania się do zwolnienia trenera.
Uważam, że w świetle zaistniałego "problemu" może dojść do sytuacji, w której Hiszpania, jeden z faworytów mistrzostw, może dojść szybko pożegnać się z turniejem.
Oby nie gdyż poza Polską właśnie Hiszpanii i Brazylii kibicuję, podobnie jak sądzę większość z nas.
Oby tylko nie powtórzyła się sytuacja z WM w Brazylii, kiedy to Hiszpania nie wyszła z grupy.

Wezmą Zizou, znów bramkarze zaczną się kopać po głowie, Zizou nie będzie wiedział co jest grane i wygrają Mundial po przewrotce De Gei :D A tak poważnie, mocno trzeba kochać kasę, by zmarnować sobie taką życiową okazję prowadzenia na Mundialu znakomitej drużyny. Ten ŁopatoSeGuni jest żenujący

Brawo Real - zniszczyć reprezentację Hiszpanii poprzez przedwczesne ogłoszenie tej decyzji tylko dlatego, żeby trener mógł szybciej robić transfery i przygotowywać się do nowego sezonu ligowego. Pewnie też fakt, że piłkarze hiszpańscy szybciej wrócą do domu i będą mogli się przygotowywać do nowego sezonu miał także wpływ na to, że decyzję o zatrudnieniu ogłoszono na 2 dni przed mundialem. Perez to jednak ma łeb ale honoru już nie.

Ja rozumiem że gość zachował się nie wporzadku ale dalej nie ogarniam dlaczego nie poczekali do końca mundialu

No to hiszpańscy kibice maj nowego wroga publicznego, mógł być bohaterem doprowadzając Hiszpanie do tytułu a wraz z Perezem spowodował że statek został bez kapitana. Mogli poczekać z ogłoszeniem tego że JL zostanie trenerem Realu oficjalnie do zakończenia mundialu dla Hiszpanów.

Nie no, gość przesadził, brak słów.

To sie teraz dowiemy czy maszyna (pilkarze) moze grac bez trenera:) trudna ale dobra decyzja. Takiego braku profesjonalizmu wsrod trenerow nigdy nie widzialem

gdzie tu wina Rubialesa???? :)

"22 maja 2018r Julen Lopetegui przedłużył kontrakt z hiszpańską federacją aż do 2020 roku. 12 czerwca na 3 dni przed pierwszym meczem Real Madryt poinformował, że 51-latek po mundialu zostanie następcą Zinedine'a Zidane'a. 13 czerwca, na dwa dni przed pierwszym meczem La Roja na mundialu (z Portugalią, 20:00), selekcjoner został zwolniony. Na specjalnej konferencji prasowej poinformował o tym Luis Rubiales"

Ja tam pochwalam Rubalesa. Zachował się jak facet z zasadami, konkretnie i dobitnie i się ich trzymał. Nie robi się takich rzeczy panie trenerze. Ale my skupmy się lepiej na białoczerwonych:)

Roberto w dobrym humorze

Komentarz usunięty przez użytkownika

Zawodnicy sami się poprowadzą :)

No to już Pique ma lżej. Już wiadomo, na kogo będą gwizdać na stadionach. Oprócz Madrytu oczywiście.

No chyba nie jest profesjonalistą skoro coś takiego zrobił.

Stolica wykiwała Hiszpanie :D

Ach ta madrycka dyskrecja i klasa. Zawsze ceniłem w Realu tą ich dystynkcję i pozytywne wzorce jakimi błyszczą wobec innych ;'D
PS. Oczywiście cisnę bekę.
Ogłaszając zatrudnienie Lopetegui'ego 3 dni przed Mundialem, Real zachował się po swojemu, tzn. egoistycznie, kompletnie bez jakiejkolwiek klasy, bez wyczucia taktu, bez przemyślenia, bez poszanowania pracy innych i bez przejmowania się tym czy i komu wyrządzą szkodę. Tylko własna dupa się liczy. Oczywiście teraz wydadzą jakieś ładnie ubrane w słowa oświadczenie, którym to umyją swoje łapki i powiedzą, że przecież wszystko odbyło się zgodnie z zasadami menedżerskiego savoir-vivru; że zrywanie współprac i podpisywanie nowych kontraktów jest zupełnie normalne w sferze biznesowej; że zatrudnienie Julena nastąpiło za obopólną zgodą; że wierzą, iż osoby, które obecnie przejmą reprezentację, będą kontynuować świetną pracę Lopetegui'ego, i że życzą reprezentacji sukcesu. Czyste marketingowo-biznesowa brednie.
I tylko szkoda, że w Realu zapomina się o względach sportowych, o szacunku nie tylko wobec rywali, ale przecież i wobec przyjaciół w tej wielkiej futbolowej rodzinie (no bo przecież w obliczu mundialu RFEF stoi po tej samej stronie barykady co wszystkie kluby w Hiszpanii i wszyscy wspólnie powinni działać dla dobra reprezentacji i ją wspierać). Owszem, dzisiejszy futbol to w dużej mierze biznes. Zgadza się. Niestety Real to klub, dla którego futbol to WYŁĄCZNIE biznes. Sportowy duch już dawno w tym klubie... wyzionął ducha. W takich sytuacjach jako kibic Barcelony jestem dumny z jednej rzeczy bardziej niż z wszystkich trofeów jakie nasz klub zdobywa. Wiecie z czego? Z tego wspaniałego hasła, które widnieje na trybunach Camp Nou: "mes que un club". Bo Barca to więcej niż klub. Barca to tradycja, Barca to Katalonia z całą jej kulturą i pasją mieszkających tam ludzi. Barca istnieje dzięki Katalonii i dla Katalonii, dzięki ludziom i dla ludzi. A Real? Ten przecież królewski, czyli hiszpański Real? On nie istnieje ani dla Króla, ani dla Hiszpanii, on żyje dla samego siebie. I dla pieniędzy.

Bredzi dobrze gonić go ! Tak w ogóle co gość osiągnął ? Mam nadzieje ze w realu pójdzie mu tez ciekawie

Czemu w ogóle się przejmujecie tym jak pójdzie reprezentacji Hiszpanii. My kibicujemy Katalonii a nie jakimś Hiszpanom

Luis Enrique nowym selekcjonerem, podpisanie kontraktu kwestią godzin.... :)