Iturralde González: Nie przyznano dwóch rzutów karnych dla Barcelony, a Çalhanoğlu powinien otrzymać czerwoną kartkę [WIDEO]

Mateusz Doniec

5 października 2022, 11:45

AS, Carrusel Deportivo

146 komentarzy

Fot. Getty Images

Nie ma wątpliwości, że mecz z Interem na Estadio Giuseppe Meazza nie wyszedł Barcelonie, która nie miała pomysłu, jak rozmontować dobrze spisująca się linię obrony Interu. Xavi postawił na niesprawdzony system, a Inter grał tak, jak zaplanował. Nie można jednak zignorować tego, że spotkanie nie wyszło dobrze także arbitrowi Slavko Vinčiciowi, a przede wszystkim jego kolegom zajmującym się systemem VAR.

Były hiszpański arbiter a obecnie ekspert ds. sędziowskich dziennika AS oraz programu "Carrusel Deportivo" Eduardo Iturralde González przeanalizował wszystkie kontrowersyjne sytuacje, które miały miesce podczas meczu Barçy z Interem. Według 55-latka Barcelonie należały się dwa rzuty karne, a Hakan Çalhanoğlu powinien zostać wyrzucony z boiska za faul na Sergio Busquetsie. Były arbiter potwierdził z kolei, że po zagraniu ręką Érica García nie powinno być rzutu karnego ze względu na pozycję spaloną Lautaro Martíneza, oraz że bramka Pedriego prawidłowo została nieuznana po zagraniu ręką Fatiego.

Zagranie ręką Érica Garcíi – 22’

Kontrowersje rozpoczęły się już w 22. minucie, kiedy to w polu karnym Barcelony ręką zagrał piłkę Éric García. Zaraz po tym Ousmane Dembélé ruszył z kontrą, mijając na szybkości dwóch zawodników Interu. W międzyczasie VAR analizował już sytuację z drugiej strony boiska, a po zakończeniu akcji Dembélé arbiter tego spotkania Slavko Vinčić podszedł do ekranu, na którym widoczna była pozycja spalona Lautaro Martíneza, dzięki czemu nie było karnego dla Interu. – Byłby karny po ręce Érica, ale go nie było ze względu na spalonego. Tylko pozycja spalona mogła uratować Érica, bo zagrania ręką było klarowne – podkreśla były sędzia Iturralde González.

Anulowany gol Pedriego – 67’

Po ponad godzinie gry Barcelona mogła cieszyć się z gola, lecz niezbyt długo, ponieważ została ona anulowana po tym, jak sędzia zauważył na monitorze VAR zagranie ręką Ansu Fatiego. Iturralde González przyznaje rację Vinčiciowi. – Nie można tu mówić o nabiciu. Ansu ma dłoń w górze z intencją dotknięcia piłki. Dlatego też nie liczy się tu fakt, że piłka odbiła się wcześniej od bramkarza. Tylko Ansu zna swoje intencje, ale od początku ma wysoko uniesioną dłoń. Zagranie ręką ewidentne – podsumował były arbiter i ekspert dziennika AS.

twitter.com/El7DelUnited/status/1577432886428332032

Brak czerwonej kartki dla Çalhanoğlu – 70’

Już trzy minuty później miała miejsca kolejna kontrowersja. W sytuacji, gdy do niczyjej piłki ruszyli zarówno Sergio Busquets, jak i Hakan Çalhanoğlu, Turek sfaulował ostro kapitana Barçy – zdaniem arbitra na żółtą kartkę, mimo, że pomocnik Interu zaatakował piszczel Busquetsa wyprostowaną i uniesioną nogą. Na powtórkach widać, że wślizg zdobywcy jedynej bramki w tym spotkaniu kwalifikował się na czerwoną kartkę i potwierdza to Iturralde González. – Ewidentna czerwona kartka dla Çalhanoğlu, musi to zgłosić VAR – zaznaczył.

twitter.com/AzoriHD/status/1577427754446106626

Brak rzutu karnego po zagraniu ręką Dumfriesa – 90+1’

W doliczonym czasie gry miała miejsce sytuacja, która najbardziej rozzłościła Xaviego, zawodników i kibiców Barçy. Po dośrodkowaniu na piłkę nabiegał Ansu Fati, chcąc uderzyć głową, lecz Denzel Dumfries pozbawił 19-latka tej szansy, odbijając piłkę ręką. Sytuacja była sprawdzana na VARze, lecz nie przyznano Barcelonie rzutu karnego, a arbiter główny nie podszedł do monitora. – To jest rzut karny, odbija piłkę ręką. Tu nie można mówić o tym, że piłka odbiła się najpierw od głowy, bo Ansu nabiegał na strzał. VAR uznał, że zagranie ręką nie było celowe, albo że najpierw Dumfries zagrał głową – twierdzi Iturralde González.

Brak rzutu karnego za pchnięcie Lewandowskiego w polu karnym

W samej końcówce meczu arbiter znów powinien odgwizdać rzut karny dla FC Barcelony po pchnięciu Roberta Lewandowskiego w polu karnym, gdy Polak próbował zagrywać głową, lecz albo nie zauważono tej sytuacji, albo nie uznano, aby Škriniar zrobił to z wystarczającą siłą. Iturralde González nie ma jednak wątpliwości. - Nie przyznano dwóch rzutów karnych, jednego za zagranie ręką, drugiego za popchnięcie Lewandowskiego. Wiem, że czasem można popełnić błędy, ale takie coś… - podsumował były arbiter.

Skarga do UEFA

Jak podają katalońskie media, Barça rozważa złożenie raportu do UEFA na temat kontrowersyjnych decyzji sędziego w meczu z Interem, uwzględniając także nieprzyznanego karnego w meczu z Bayernem po faulu Daviesa na Dembélé. Dodatkowym czynnikiem obciążającym jest fakt, że w obu meczach w wozie VAR był ten sam sędzia Pol Van Boekel. Ekspedycja Barçy była oburzona, a zawodnicy, sztab i zarząd chcą, aby podjęto odpowiednie działania. Zdaniem Adrii Albetsa z Cadena SER klub debatował nad złożeniem skargi, lecz na ten moment nie rozważa się działań w tej sprawie.

REKLAMA

Poleć artykuł

Aby dodawać komentarze, musisz być zalogowany.

Rozumiem, że mecz był w naszym wykonaniu słaby, ale prawda jest taka, że gdyby nie sędzia to mielibyśmy świetną okazję na przepchnięcie tego meczu kolanem i od razu byłaby inna narracja. Nie wszystkie mecze wygrywa się pięknie i pewnie.

Zgadzam się z tą oceną, jak dla mnie jest obiektywna. Każdą z tych sytuacji widziałem w ten sam sposób jak zostało to opisane w tym artykule. To skandal, że piłka nożna nadal zamiast obniżać stres i przysparzać chęci do życia redukuje je przez korupcję, skandale i idiotyczne przepisy, nad którymi nikt nie panuje.

Az się odechciewa ogladac. I to nie tylko chodzi o barce. Co bylo z juve pare tygodni temu (tak wiem ze to bylo w serie a).

Dawac superlige, moze zatrudnia bardziej kompetentnych ludzi.

@Lucassito
Gdyby mecz był przegrany trzema bramkami te sytuacje by tak nie bolały. Jednak Inter był zdominowany przez Barcelonę, oddał dwa celne strzały a ogólnie 3 w całym spotkaniu. Barcelona nie zagrała dobrego spotkania, ale Inter również takiego nie zagrał. Te decyzje prawdopodobnie zaważyły na wyniku spotkania.

Wymówka wymówką, ale gdy zespołowi nie idzie to wtedy liczy chociaż na błędy drużyny przeciwnej, które były liczne i ewidentne i których te tępaki z VAR-u nie wychwycili. To już nie pierwszy raz gdy Barca jest ofiarą tak skandalicznego sędziowania.

Powiedzmy sobie to otwarcie... W sytuacjach stykowych UEFA nas ora za Superligę... Oni nas jawnie dymają za to, że Superliga nadal istnieje i że temat się nie zakończył...

Innego wytłumaczenia nie ma, szczególnie gdy popatrzymy również na kontrowersje w meczu z Bayernem...

To był jeden z największych przekrętów w historii piłki. Porównywalne chyba tylko z golami Madrytu z Bayernem po spalonych. No ale tam nie było VARu i sędziowie oceniali na oko.

@basuza Co z tego że przeszło po głowie skoro ta ręka uniemożliwiła Fatiemu strzał głową? Jakby Dumfries złapał piłkę i wyniósł ją z pola karnego to też by nie było karnego bo po głowie przeszła? No nie róbmy absurdów...

I po co te lamenty i dyskusje? Trzeba było strzelać bramy. Jakby strzelili 3 to by nikt o sędziach nie gadał. A tak, płacz i zgrzytanie zębów. Niech się do roboty Bierom.

@kat252 może i powinni strzelić, Tyle że ewidentny karny występował. I prawo powinno być dla każdego. Skoro karny to karny, A sędzi ewidentnie popełnił błąd.

Pol van Boekel sedzia var
ten sam od sterlinga Anglia - Dania

@grudi89 i od meczu z Bayernem i braku karnego na Dembele

@Marco87 , a to się zgadza, że wówczas pierwszy mecz byłą fatalnie sędziowany na korzyść Chelsea !!! Wczoraj Barca grała kiepsko, ale to nie jest usprawiedliwieniem tak stronniczego sędziowania... Obserwuję futbol od ponad 30 lat i chyba jeszcze nigdy nie widziałem 4 tak fatalnych decyzji podjętych w jedną stronę, które mogłyby kosztować jedną drużynę potencjalne zdobycie 4 goli... Sędziowie dali chyba lepszy popis niż w meczu Włochy-Korea w 2002, z tym, że wtedy nie było VAR-u. Gdyby mecz skończył się np 1-2 dla Barcy to można by było machnąć ręką, ale ten wynik stawia Barcę pod ścianą...

No i mamy to ewidetne czerwo dla turasa nawet nie uciekal z noga
Idealne wideo gdzie Dumfries dotyka pilke reka ....
A i mozna sie przyczepic do skriniar byl kontakt chyba nie mial zamiaru atakowac pilki tylko widac jak tak wlatuje w lewego ....
Do tego ten sam sedzia na var ktory nie podyktowal karnego na dembele w meczu z bayernem
Czyz to nie jest dziwne ze tyle bledow na nie korzysc barcy ????? Po tym jak aktywowane dzwignie i transfery robil klub ?? Nie tak dawno prezes katarczyk z P$G sie wypowiadal negatywnie na temat barcy do tego Dochodzi Super Liga gdzie uefa tez ma na pieńku
Chca zniszczyc barce przeciez brak awansu dalej to bedzie dla klubu porazka po tylu transferach i tych dzwigniach
I oni ( uefa + ksiaze kataru ) dobrze o tym wiedza.....

Składać wnioski, skargi, zażalenia sobie mogą, ale tu jest ewidentna gra pod to, żeby Barcelona z tej grupy nie wyszła. Wiadomo, że takie wnioski z góry będą lądowały w niszczarce.

Czy istnieje jakiś inny sport, gdzie sędziowe w takim stopniu wypaczają rezultaty? Tyle dziesięcioleci, VAR-y, Goal-line, i inne kamery, technologie, a oni dalej nie potrafią gwizdać jak należy.

@pluszek tylko sprawa jest taka, że tamten zrezygnował, został zjedzony po meczu w którym popełnił kilka pomyłek na nasza korzyść. Pamiętasz choć jedną taką nagonkę, na sędziego który nas skrzywdził, a było takich wielu.

Uefa w pełnej okazałości gościu na varze nie dyktuje ewidentnego karnego w meczu Barcelona-Bayern. Hmmm co by tu zrobic ooo wiem damy go na następny mecz Barcelony na var. XDD

Pol Van Boekel kpina z VARu, makaroniarze autobus stawiają, tu nie miejsca na gre, jak są faulowani to leżą i kwiczą, jak oni faulują to udają że to nie oni - włoscy cyrkowcy. Zobaczycie za tydzień na camp nou będzie lanie.

Ja się doliczyłem 3 nieodgwizdanych karnych dla Barcelony... Jeszcze jeden powinien być przy dośrodkowaniu Dembele (jakoś między 60 a 75min.) kiedy obrońca wybił piłkę lecącą za jego plecami łokciem robiąc jeszcze ręką ruch w kierunku piłki... Jeśli uznać mecz Chelsea-Barca z 2009 za największą zbrodnię sędziowską za nieodgwizdanie jednego karnego dla Chelsea to jak można nazwać to co się wydarzyło poprzedniego wieczoru???

@cold_play
Przypomnij sobie jednego norweskiego sędziego i mecz który sędziował w LM.
Jak szybko potem zrezygnował z sędziowania i co o tym sędziowaniu mówili kibice z całego świata (oczywiście pomijamy kibiców Barcelony, ci byli zachwyceni)

@buciej tak? Przecież wtedy wchodząc w drybling taki np. Neymar nie miałby problemu lekko podcinać piłkę, żeby nabić rękę. Skoro każda reka to karny, to zaczęła by się gra w nabijanego.

@Lucassito "Inter mógł wygrać 3:0 (tylko fartem mieli 2 spalone i przez to nie uznali im bramki i ręki Garcii) Barcelona" Ty tak serio?? Fartem, gość był na spalonym przed ręką? czy fartem pół metrowego spalonego mieli przy kolejnym golu. Chyba Inter miał farta (czytaj sędziów). Bo Barcelona nie miała 2 karnych, Inter powinien grać w 10 i kolejny fart Włochów, że przy golu Pedriego piła musnęła rękę Fatiego.


Możemy składać sobie skargi ale wszyscy dobrze wiedzą, że póki będziemy wspierać Super Ligę to FIFA czy UEFA będą robic wałki przy naszych meczach... Tylko prezes PSG może spać spokojnie...

@Lucassito Nie fartem spalone tylko doceń grę naszych obrońców którzy z sukcesem złapali ich na spalonym.....
Inter miał szanse na zwiększenie prowadzenia, ale ZAGRAŁ ŹLE te akcje, a zwłaszcza Lautaro dokonywał fatalnych wyborów - czyli tak, Inter zagrał ŹLE w ataku.

Co do reszty się nie wypowiem bo szkoda na Ciebie czasu.

Czemu w piłce nożnej nie może istnieć coś takiego jak challenge dostępny dla trenera?! Niech każdy trener ma dwie możliwości na cały mecz, niech to działa jak w przypadku tenisa czy siatkówki. Kontrowersja? Trener wzywa arbitra głównego do monitora i niech ogląda.

Pol Van Boekel - zapamiętałem. Ten człowiek nie powinien już nigdy mieć nic wspólnego ze sportem.

Prawdę powiedział Iturralde ,, Wiem że czasem można popełniać błędy, ale takie coś"...:(

@AxelF właśnie zawsze nagonka jest, że Barcelona narzeka, a gdy serio Barcelone dymają, to po 24h nikt o tym nie pamięta. Gdy jest odwrotnie jest to rozpamiętywane latami

Fajnie, że chociaż ktoś ze środowiska sędziowskiego zabrał głoś wobec tego co się wczoraj wydarzyło. Niestety wyniku to nie zmieni. To zdanie Pana Gonzáleza mówi wszystko odnośnie tego co pokazali wczoraj sędziowie: ''Wiem, że czasem można popełnić błędy, ale takie coś''.

Kataloński placz czesc setna tak co przegrany mecz.
Zawsze wina sędziów wiatru spalonych tylko nie zawodników i trenera.

@lukkobe on zagrał ręką poza polem karnym dlatego nie ma mowy o karnym

@kat252 jakby strzelili 3 a sędziowie popełnili by aż 4 grube błędy prowadzące do bramek to też byś tak gadał?

@creativeopinion Nic dziwnego, że z Ciebie się śmieją nawet na Waszej stronie.

@lukkobe Potyczka z Chelsea była dwumeczem i tylko ktoś kto nie widział pierwszego spotkania może uznać wynik drugiego za niesprawiedliwy.
Gdyby sędziowali Hiszpanie lub Włosi to pomyślałbym, że to nieudolność ale w tym wypadku trudno oprzeć się wrażeniu oszustwa.

@DziwnyKibicFCB Ale jak nikt nie uwidoczni jak śmieszne są jego teorie to inni pomyślą, że może ma racje... Dlatego trzeba walczyć z trolami jak i fake newsa'mi i wyśmiewać ich twórców.

ps. teraz zauważyłem, że to madrycki troll. Ciekawe jaką ma teorię odnośnie bramki Vinicisa z weekendu i braku spalonego. Może się wypowie, chętnie się pośmieję...

Ja bym się nie dziwił gdyby tu presez psg nie mieszał;)

@Pingwinek nie wytłumaczysz mu tego, przecież na lewym nie było karnego i mieliśmy farta przy spalonych :D bez sens prowadzić dyskusje z tym trollem.

@creativeopinion zagrała słabo to fakt, ale czasami taką grą się remisuje lub nawet wygrywa. Gdyby nie beznadziejne decyzje sędziego powinniśmy mieć karnego, a nawet dwa - czyli duża szansa na bramkę lub dwie.

@creativeopinion Zadziwiasz mnie swoimi interpretacjami przepisów.
https://zapodaj.net/c7a84657f1430.jpg.html
Takie wejście nawet jak nie ma kontaktu z przeciwnikiem to powinna być czerwona. A jeżeli nastąpił to 100%.

@domin682 bardziej hejter, ale na pewno nie kibic Barcelony. Zwykły zawistnik z kłamliwymi sloganami.

Miałem nadzieję że w tym sezonie nie będzie trzeba patrzeć się na sędziowanie przeciwko i Barcelona da radę sobie sama. Niestety póki co tak nie jest. Gdzie jest ta Barcelona z pierwszej połowy z Monachium?

@pluszek Różnica jest taka, że teraz jest VAR, żeby takie błędy jak z PSG czy nieuznany gol Bojana z Interem naprawić, a nie powodować takie sytuacje.

Każdy przegrany przez Barcelonę mecz to oczywiście wina sędziów.
Ale błędy które sędzia robił w tym "wspaniałym triumfie" nad PSG oczywiście nie istniały.
Zawsze były i zawsze będą sędziowskie pomyłki/błędy, które raz pomagają a raz są przyczyną klęski.
O tych pomagających kibice dziwnie szybko zapominają.

@basuza a ja widziałem takie karne gwizdane jak na lewym. Jest to popchniecie zawodnika, który ma możliwość oddania strzału głową. Przesunął to trochę.

Mafia ewidentnie chce nas udupić. Czeferin i Książek Persii Kelafi nas nienawidzą i robią wszystko by klub zniszczyć. To jest kurrr ten romantyzm futbolu.

@FC1899Barca
Dokladnie Uefa + romantyk futbolu z kataru nas dymaja
Eh szkoda gadac kolejny mecz kolejne cyrki sedziowskie .... przypadek???

@El dominatore wiem masz racje

@korn234 “Wdurzej”

O kurła, dobry dzionek sie zapowiada.

@ginidal

Sam zacytowałeś przepis, który umożliwił sędziemu tej sytuacji nie gwizdnąć :

Z wyjątkiem powyżej opisanych przewinień, nie jest przewinieniem

sytuacja, gdy piłka dotyka ręki/ramienia zawodnika:

• bezpośrednio po kontakcie z jego głową lub ciałem (włączając stopę),

@ginidal masz dobra technikę, wchodzisz w pole karne i robisz delikatna podcinke w naturalnie, wzdłuż ciała ułożona rękę. Wg twojej logiki to karny. Będzie po 10 karnych w meczu

No ale to fakt, wczorajsza gra była słaba a Dembele po tym co wyprawiał powinien siedzieć na trybunach przez najbliższe 10 lat. Tragicznie nieogarnięty koleś

@JohnBarça oby ten sędzia nie miał okazji już sędziować żadnego meczu w LM...

@Romario87 jest psycholem nie ulega wątpliwości.

@JohnBarça
Dokladnie do tego nie próbował nawet uciekać badz cofać noge czerwo ewidetne ale no coż....

Dajcie już spokój , zagraliśmy katastrofalnie i to jest główna przyczyna przegranej...

@Lucassito Ale w tej sytuacji karny był ewidentny. Nie ma żadnej interpretacji jeśli chodzi o rękę Dumfriesa.

@creativeopinion Nie interpretacje tylko błędy sędziów. Ty jesteś dobitnym przykładem jak można przeinaczać przepisy piłki nożnej.

@Romario87 nie mam na to dowpdów ale ten człowiek jest msciwy uwiklany w porwaniach i obsesyjnie nie lubi Barcy

@lukkobe
Przekręt ...