Sergio Busquets: Sędzia powiedział, że kontakt z piłką Érica Garcíi wykluczył spalonego

Mateusz Doniec

10 października 2021, 23:15

Marca

28 komentarzy

Fot. Getty Images

Sergio Busquets przyznał w wywiadzie pomeczowym, że według niego Hiszpania zasłużyła na więcej, oraz ujawnił, jak sędzia wytłumaczył sytuację z potencjalnym spalonym Mbappe.

Pomocnik FC Barcelony Sergio Busquets po raz kolejny udowodnił, że gdy ubiera koszulkę reprezentacji Hiszpanii, staje się zupełnie innym piłkarzem niż w Barcelonie. 33-latek dyrygował dziś linią pomocy La Rojy i był praktycznie bezbłędny w wyprowadzeniu piłki. Kapitan Barçy oraz reprezentacji Hiszpanii nie mógł podnieść pucharu za Ligę Narodów, lecz został wyróżniony statuetką dla najlepszego zawodnika turnieju finałowego.

Spotkanie: Wielka szkoda. Myślę, że zasłużyliśmy co najmniej na remis. Straciliśmy bramki po podobnych akcjach, choć według nas przy drugiej powinien zostać odgwizdany spalony. Nie pozostaje nic innego, jak pogratulować zwycięzcom i grać dalej w taki sam sposób. Jesteśmy o krok od zdobywania pucharów i musimy nad tym teraz pracować.

Taktyka: Staraliśmy się długo posiadać piłkę i przerzucać ją z jednej strony na drugą. Gdy czuliśmy się najlepiej, oni bardzo szybko odwrócili losy meczu.

Potencjalny spalony: Mbappe był na pozycji spalonej, lecz sędzia powiedział, że kontakt z piłką Érica Garcíi wykluczył spalonego. Nam tłumaczy się to inaczej. Mamy grać piłką, a Éric chciał tylko przeciąć podanie.

REKLAMA

Poleć artykuł

Aby dodawać komentarze, musisz być zalogowany.

Doczekaliśmy czasów, kiedy obrońcy powinni wiedzieć czy rywal na pewno jest na spalonym, bo jeżeli tak, to niech nie dotykają piłki, choć powinni grać do gwizdka.

@Peciak W Wielkiej Brytanii podobno obowiązuje przepis, zgodnie z którym taksiarze mają obowiązek wozić ze sobą worek owsa dla konia. I co z tego, że taki przepis obowiązuje? Są takie sytuacje - jak ta w tym meczu - że powoływanie się na taki przepis jest całkowicie absurdalne. Przecież ta jedna sytuacja wypaczyła wynik meczu i to tylko dlatego, że Garcia nie miał prawa wiedzieć, że Mbappe jest na spalonym, więc zgodnie z duchem gry - grał do gwizdka.

To nie ma sensu...

Ewidentny spalony.

@Peciak
Wydaje mi się, że chu. Ja się znasz. Zastanów się, czy warto bronić błędnych decyzji. Co ma na znaczeniu, że to dla nas obce reprezentacje, kiedy wynik jest wypaczony? Żałosne

@Peciak rozumiem przepis jest przepisem, ale jak to ma sie do sytuacji gdzie piłkarz na spalonym bierze udział w grze i wywiera presję na piłkarzu? Takie sytuacje sa gwizdane jak spalony, a tutaj gdyby nie Mbappe to innaczej by sie zachowali

@barca87f Fajnie tak pisać i zwalać winę ale na jego miejscu większość zrobiła by to samo, bardziej smuci mnie to że taka głupia zasada obowiązuje w piłce. Miłej nocy ;)

Zapierda*lasz 90 minut w finale... a "pan" sędzia nie potrafi z duchem gry zagwizdać j*banego" spalonego...

@Elvisek plecami, bo się obrócił od strzału... obrońca nie ma prawa czegoś takiego robić :/ to nasz zawodnik, trzymam za niego kciuki, ale moim zdaniem on nie jest pechowy, tylko po prostu słaby....

@Azi wydaje mi się, że masz ból tylnej części ciała o prawidłową decyzję sędziów w meczu obcych dla nas Polaków reprezentacji. Zastanów się, czy warto.

@Azi akurat ten przepis jest od dawien dawna, więc dziwi zdziwienie piłkarzy.

@Nikarams swój komentarz ...

@Azi podsumuję krótko: gdyby Garcia nie tknął piłki to byłby spalony, gol nie zostałby uznany i też nie byłoby dyskusji.
z innej strony mógł nawet się nie ruszać i zrobić pułapkę ofsajdową i też byłby spalony, gol nie zostałby uznany i również nie byłoby dyskusji.
stało sie jak stało i nie da się tego cofnąć.

@zongo1 Nie. No chyba, że ktoś nie ma pojęcia o aktualnych przepisach - wtedy tak.

@Krzysiek872 Nic głupszego już dziś nie przeczytam.

@Peciak "Do policji też się przyczepisz jak cie ukara mandatem za przejście na czerwonym świetle na pasach?"
Nie. Bo tutaj wszystko jest całkowicie logiczne i proste.

Adekwatny przykład to dostanie madndatu za nie wyłącznie silnika podczas stania ponad 1 minutę na światłach albo przed przejazdem kolejowym. W takich warunkach interpretowanie jest skrajnie głupie. I wtedy owszem - miałbym pretensję, że sędzia... policjant jest idiotą.

Nie wymyślaj głupich przykładów, które są absolutnie nieporównywalne. Garcia nie zrobił nic niezgodnego z przepisami. Nie mógł wiedzieć czy przeciwnik jest na spalonym więc grał do końca. I zarówno on jak i cała drużyna została ukarana za to, że nie mógł czegoś wiedzieć. Naprawdę nie trzeba być wybitnie mądrym, żeby zauważyć, że coś tutaj jest nie tak...

e: a do kogo mają być pretensje jak nie do sędziów? Tutaj trzeba było odgwizdać spalonego i cała dyskusja nie miałaby miejsca. Proste, logiczne i sprawiedliwe. I wynik nie zostałby wypaczony.

@Azi sędzia jest od egzekwowania przepisów, a nie ich tworzenia i dywagacji na ich temat.

Do policji też się przyczepisz jak cie ukara mandatem za przejście na czerwonym świetle na pasach? Przepis idiotyczny, tylko w Polsce obowiązuje więc to wina policjanta, że egzekwuje ten przepis? Czy ustawodawcy, że takowy wprowadził? A może ma go zignorować i narazic się na konsekwencje dyscyplinarne, bo obywatel tak uważa?

Idz się zastanów do kogo masz pretensje, do sędziów, którzy wykonują dobrze swoją pracę, czy do twórców przepisów. Bo jak durny przepis by nie obowiązywał, to obowiązuje obie drużyny i wszystkich uczestników więc jest sprawiedliwy, a nie egzekwowanie go na boisku naraża karierę sędziego na uszczerbek. Jeżeli nadal tego nie rozumiesz to zamykam dyskusje.

@Peciak Twoje wypowiedzi świadczą o Twoim poziomie. Jeżeli nie widzisz nic niestosownego w tym, że wykorzystuje się interpretację jakiegoś przepisu żeby wypaczyć wynik meczu, to czemu się dziwisz, że ktoś uważa że taki sędzia jest po prostu słaby? O.o

@Azi uważaj sobie co tam chcesz, ale od wycieczek personalnych się powstrzymaj. Również wara od mojego poziomu sędziowania, bo nigdy go nie widziałeś i nie jesteś ekspertem w tej dziedzinie, żeby cokolwiek komentować i oceniać.

@Peciak Idiotyczny przykład podałeś. Serio jesteś tak naiwny, że te dwie sytuacje są dla Ciebie równoważne? Litości. Myśl chłopie - choć trochę...

W jednej sytuacji masz Garcie, który podejmuje próbę interwencji dlatego, że nie może mieć pewności czy rywal jest na spalonym. A potem wykorzystuje się ten fakt, żeby uznać bramkę ze spalonego.
W drugiej sytuacji masz zespół który stoi i się gapi na to co zrobi rywal. No bez jaj - jeżeli dla Ciebie są to równoważne sytuacje, to gratuluję. Poziomu sędziowania również.

Serio - jak nieogarniętym trzeba być żeby tak ślepo karać za źle sformułowane przepisy? Wczorajszy mecz wybitnie pokazał, że przynajmniej ten jeden przepis może zostać wykorzystany w sposób wybitnie idiotyczny i niesprawiedliwy.

@Locash No właśnie pojawił się nowy zapis o spalonym i ten stanowi, że jeżeli zawodnik jest na pozycji spalonej i do niego jest kierowane podanie, ale zawodnik drużyny przeciwnej dotknie piłkę, to tej pozycji nie ma. Kompletna bzdura, ale zgodnie z tym sędzia postąpił słusznie. Inna sprawa, że ręki w polu karnym nie odgwizdał.

@Witas skoro znajdował się za jego plecami, w odległości 2m to jak miał wywierać na nim presję? Presja to jest np wspólne skakanie do pojedynku glowkowego, wchodzenie w pojedynek ciałem, ba, nawet jakby będąc na spalonym coś krzyknął do niego w stylu:” puść to!" To byłaby podstawą do odgwizdania przewinienia.

W tym przypadku, jak kolwiek to dziwnie wygląda dla kanapowego kibica to nie było przekroczenia przepisów.

@Azi ale dlaczego wynik jest wypaczony, skoro nikt nie złapał przepisów? Wypaczony to był wynik meczu Niemcy - Anglia, jak Lampard strzelił na 2-2, a ślepi sędziowie nie uznali gola.

Idąc twoim tokiem myślenia, to sędzia wypaczył wynik meczu Liverpool - Barcelona, bo pozwolił Arnoldowi szybko wznowić rożnego. Też zgodnie z przepisami, ale no nasi nie byli gotowi to trzeba anulować bo niesprawiedliwe xD

Swoją droga Garcia to pechowy zawodnik, nam też zawalił bramki w LM i tam skutecznie przeciął lot piłki plecami myląc Stegena.

@Peciak No i co z tego że jest przepis skoro można go zastosować do wypaczenia meczu? Ty chyba masz jakiś problem z głową skoro uważasz że nie ma znaczenia rywalizacja i choćby czysta sprawiedliwość, tylko literalne stosowanie przepisu, który krzywdzi bardzo mocno jedną stronę.

Bez obrazy ale sędzia nie jest od tego, żeby wypaczać wyniki. Jeżeli tym się zajmujesz to gratuluję...

Nie ma to jak sędzia, który nie zna przepisów

@Peciak tak się składa, że też sędziowałem mecze piłkarskie i zdarzały się podobne sytuacje na boisku. Przepis moim zdaniem jest z czapy, a sam duch gry i czysta zdroworozsądkowość podpowiadają, że Mbappe te akcję spalił. Przepraszam za wczorajszą agresję słowną, byłem za Hiszpanami i delikatnie podchmielony. Pozdro

@Nope następny. Jestem czynnym sędzia z ponad 500 spotkaniami na koncie. Ale tak, CH się znam xD przypomnij sobie bramkę Grizmanna w meczu z Villarrealem jak Parejo wybijając mu podał piłkę. Też się kłócili 5 min z sędzia i bramka uznana została.
konto usunięte

Garcia zawalił bramę.