Napastnicy w typie Rooneya zawsze mi imponowali i takiego piłkarza bardzo chętnie bym u nas zobaczył, ale transfer Rooneya ma zarówno plusy jak i minusy.
Do zalet zaliczam przede wszystkim szybkość, dynamikę i ambicję, a także uderzenie z dystansu (choć u nas pewnie i tak miałby zakaz

), umiejętność wyjścia do prostopadłej piłki. To zawodnik, który poświęca się dla zespołu i haruje na całym boisku, więc sądzę, że i u nas nie miałby z tym problemu.
Są natomiast też wady. Gilu trafnie zauważył, że problemem byłaby komunikacja z resztą zespołu. Do tego sceptycznie podchodzę do wyszkolenia technicznego Anglika. Owszem, na tle Premiership Wayne się wyróżnia, ale tak też było z Ibrą w Serie A, a u nas często nie nadążał i się gubił. Do tego inna specyfika ligi - Rooney gra ostro, co mi się podoba, ale sędziom w Hiszpanii mniej. A ich gwizdki z kolei na pewno nie pasowałyby Rooneyowi, który jest wybuchowy i mógłby łapać sporo kartek za podważanie decyzji sędziego. No i tak naprawdę wątpię, czy rzeczywiście dałoby się go wziąć za 5 mln, a w świetle tego, co mówi się o naszych finansach 30-40 mln funtów mogłoby być problemem (choć wolę taki wydatek na Rooneya niż Fabregasa).
kmieciu90 napisał(a):
Byc moze niektorym Rooney nie kojarzy sie zbyt pozytywnie jako czlowiek - bo jest zarozumialy itd
Mógłbyś podać przykłady tej zarozumiałości? Bo ja za zarozumialca uznałbym Krystynę, Ibrę, ale akurat nie Rooneya. Owszem, jest chamowaty, do tego prosty i prostacki, ale z przejawami zarozumiałości akurat się nie spotkałem.
"Latarnie morskie są znacznie pożyteczniejsze od kościołów." - Benjamin Franklin